Loterij winkans

Wie meedoet met een kansspel wil natuurlijk op de eerste plaats graag weten hoe snel er een hoge prijs kan worden gewonnen. Wie wil er nu geen kans maken om miljonair te worden! Of je nu graag een gokje waagt omdat je houdt van de spanning en sensatie, of gewoon omdat er op die manier ook gedoneerd wordt aan goeden doelen, het is altijd leuk om de winkans te weten. Hieronder wordt uitgelegd wat de loterij winkans is en hoe deze door de Nederlandse loterijen wordt berekend.

De winkans geeft aan hoe groot de kans is dat een prijs kan worden gewonnen

Loterij winkans, wat is de winkans

De winkans geeft aan hoe groot de kans is dat bij de loterij een prijs wordt gewonnen, maar niet hoe groot deze prijs is. De winkans wordt berekend door het totaal aantal prijzen wat wordt uitgekeerd te delen door het totaal aantal verkochte loten. Heeft een loterij bijvoorbeeld heel veel kleine prijsjes en één jackpot dan is de loterij winkans op een prijs groot maar de kans om miljonair te worden klein. In onderstaand voorbeeld zou de loterij winkans 16,7% zijn.

Wie meespeelt met een kansspel met een hoger uitkeringspercentage wint bij herhaalde deelname meer geld dan bij loterijen met een lager uitkeringspercentage

Loterij winkans, het uitkeringspercentage

Puur financieel gezien is het uitkeringspercentage de maatstaf voor de totale hoeveelheid geld die ten opzichte van de omzet wordt uitgekeerd. Wie meespeelt met een kansspel met een hoger uitkeringspercentage wint bij herhaalde deelname meer geld dan bij loterijen met een lager uitkeringspercentage. In onderstaand voorbeeld zou het uitkeringspercentage 72,2% zijn.

Loterij winkans, voorbeeld getallen

De bovenstaande voorbeelden van de loterij winkans zijn gebaseerd op dit loterijvoorbeeld:

  • € 20.000.000 omzet
  • € 14.434.000 totaal prijzengeld
  • 2.000.000 verkochte loten
  • 333.506 prijzen

Loterij winkans, meer dan alleen statistieken

Op de websites van de verschillende loterijen worden de prijzenschema’s en verschillende loterij winkans statistieken gepubliceerd, de kansspelautoriteit ziet erop toe dat loterijen eerlijk en transparant zijn in hun aanbod en publicaties. Natuurlijk is het uiteindelijk mogelijk om alles te berekenen en een kansspel te kiezen met de hoogste loterij winkans. Eerlijk gezegd is het leuk om de getallen te weten, maar of je er echt uitkomt is maar de vraag. Gezien door het bos van geldprijzen, ijsprijzen, fietsen, auto’s en de verschillende acties is het waarschijnlijk gewoon beter om te spelen bij het kansspel wat je aanspreekt. Maar het is wel leuk om te weten en mee te nemen in je keuze.

Menu